Köttvälling från Bergsjö

Ingredienser

1 kg salt nötkött
1 kg salt svinkött
3 liter vatten
1 liter mjölk
1 kkp korngryn
2 kålrötter
½ liter potatis
1 msk hvetemjöl

Beredning

Köttet lägges i vatten kvällen förut. Påsättes i kallt vatten tillsammans med korngrynen. Kålrötterna skalas, sköljas och nedläggas, då köttet är mer än halfkokt. Då köttet kännes mjukt, upptages det tillsammans med kålrötterna. En afredning göres af mjöl och mjölk, som nedröres i soppan, och den får ytterligare koka en stund.

Potatisen kokas i en särskild kastrull och serveras till soppan.

Recept från: Landbondehustrun Brita Sundell, Kyrkbyn, Bergsjö, Hälsingland.
Upptecknat: Den 29 juli 1903 av Agnes Pontén (Uppsala 29403:8)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 08 januari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.