Hönssoppa med klimp från Snöstorp

Ingredienser

1 höna
7 liter vatten
8 stora morötter
3 liter potatis
1 knippa persilja
Salt

Beredning

Hönan väl plockad och urtagen och tvättad sättes på i det kokande vattnet och får koka i 2 timmar eller tills köttet kännes mört. När hönan är upptagen ilägges morötterna, som äro skrapade och skurna i bitar. Potatisen skalas och skäres i bitar och ilägges när morötterna äro halfkokta. Soppan får så koka i 20 minuter.

Klimpar:
1 ägg
1 glas mjölk
1 tsk salt
1 msk socker
7 msk mjöl

Beredning

Ägget och mjölken vispas tillsammans, mjölet nedvispas litet i sänder, smeten afsmakas med salt och socker.

Smeten nedlägges med en matsked i den kokande soppan. Soppan får så koka i 10 minuter. Den afredes sedan med 1 msk mjöl utrördt i litet kall mjölk. Den får nu åter ett uppkok och är så färdig att servera. Hönan skäres i bitar och lägges ner i soppan.

Recept från: Lantbrukarhustrun Klara Larsson, Snöstorp, Halland.
Upptecknat: Den 2 augusti 1906 av Ida Boldt- Christmar (Uppsala 29403:7)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 08 januari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.