Bensoppa från Ovansjö

Ingredienser

(För 3 personer, men beräknadt till uppvärmning nästa dag)
2 liter vatten
Salta ben
1 liter mjölk
2 msk hvetemjöl
7 potatisar
3 morötter
½ kkp risgryn
1 tsk mejram

Beredning

Benen kokas i vattnet omkring 1 timme, hvarpå de upptagas. Potatisen och morötterna tvättas, skrapas, skäras i bitar och tillsättes i spadet jämte risgrynen. Då rotsakerna och grynen äro färdigkokta göres en afredning af mjölken och mjölet och vispas i soppan, mejramen ilägges och soppan får ett uppkok.

Då benen användts en gång torkas de och gömmas att koka på ännu en gång, då de knackas sönder.

Recept från: Arbetarehustrun Karin Brolund, Hammarby, Ovansjö, Gästrikland.
Upptecknat: Den 18 augusti 1900 av Thyra Folin (Uppsala 29403:6)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 08 januari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.