4 morötter
10 potatisar
1 liten kålrot
2 msk sönderklippt persilja
Köttben
4 kkp kornmjöl
1 msk salt
2 msk smör
1½ tsk mejram
4 liter vatten påsättes tillika med de feta benen. Korngrynen blötes i litet vatten, samt hälles i en ren tygpåse tillika med saltet. Detta nedläggas nu i grytan, samt får koka 1 timme. Rotsakerna skalas, samt läggas i grytan att koka tills de äro fullt färdiga. Persiljan ilägges, samt grytan aflyftas och soppan är färdig. Grynpåsen upptas, grynen upphälles i ett kärl, smöret och mejramen tillsättes i grynen samt omröres. Grynen ätes som förrätt tillika med köttet af de kokta benen.
Recept från: Hemmansägare Skräddar Erik Ersson, Kallmora, Orsa, Dalarna.
Upptecknat: Den 2 augusti 1897 av Regina Björklund (Uppsala 29403:3b)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer