(För 6 personer)
2 liter vatten
Ett salt köttben
2 kp ärter
1 kkp korngryn
Till klimp:
4 kkp mjöl
1 kkp vatten
1 ägg
½ tsk salt
Vattnet får koka upp och benet ilägges. Detta kokas ungefär ½ timme, då gryn och ärter tillsättas. Vatten påspädes efter behof. Efter två timmars kokning upptages köttbenet och klimpen nerlägges i soppan, som ytterligare kokas i 20 minuter. Klimp = mjölet och vattnet röres tillsammans, hvarefter ägget och saltet tillsättes.
Recept från: Jordbrukarhustru Håll Anna Persdotter, Morkarlby, Mora, Dalarna.
Upptecknat: Den 19 juli 1902 av Mejt Skeri (Uppsala 29403:3b)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer