5 hg köttfärs
3 msk mjöl
1 kkp vatten eller mjölk
1 tsk salt
2 msk rifvebröd
½ tsk kryddpeppar
1 hg flottyr
1 msk potatismjöl
Köttet, kryddorna och det kokta vattnet blandas tillsammans, därefter iröres mjölet, rifvebrödet samt potatismjölet, och allt arbetas väl tills färsen blir smidig. Då formas bullar, hvilka stekas gulbruna i den rykande flottyren i 20 minuter. Då bullarna äro färdigstekta, påspädes ½ kkp kokande vatten, hvarefter en afredning göres af ½ tsk potatismjöl utrördt i litet vatten, detta iröres och bullarne få nu sakta koka i sin sås i 5 minuter.
Denna rätten förekommer endast som helgdagsmat på såväl vår som sommar, men bara till middagsrätt och ätes tillsammans med potatis och bröd, samt någon gång med bruna bönor.
Recept från: Arbetaren Olof Sahlberg, Grebbestad, Tanum, Bohuslän
Upptecknat: 1897 av Hulda Larsson (Uppsala 29403:2)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer