Kokt kall potatis
Mjöl, råg, korn och hvete, ibland äfven ärtmjöl)
För att brödet skall blifva godt måste arbetet gå raskt. En skalar potatisen, en maler den, den tredje knådar degen, den fjärde bakar ut degen till en normal brödkakas storlek, den femte kaflar ut kakan tills den blir tunn som ett knifblad och den sjätte sköter gräddningen.
Då brödet svalnat hänges det på käppar och bäres ut i ”herbre”.
Recept och beskrivning: Lok Anna, Aron Majt, Täpp Anna, Smid Karin, Lok Majt och Kol Karin på Fryksås fäbodar, Orsa, Dalarna.
Upptecknat: 1906 av Signe Svensson (Uppsala 29403:3b)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer