1½ kkp korngryn
4 liter mjölk
2 tsk salt
1 liter vatten
1 kålrot
Grynen sköljas och sättas på i kallt vatten att koka ungefär 10 minuter, hvarpå mjölken tillsättes. När vällingen kokat upp, ilägges den skalade, sköljda och i bitar skurna kålroten. Vällingen får sedan koka tills grynen äro mjuka. Den afsmakas med salt och serveras varm.
Recept från: Bondhustru Karin Gunnarsson, Krokom, Rödön, Jämtland.
Upptecknat: Den 16 augusti 1901 av Elise Mårtensson (Uppsala 29403:7)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer