Havregrynsvälling från Ljusnarsberg

Ingredienser

(För 4 personer)
1 kkp havregryn
1 liter vatten
1 liter mjölk
½ tsk salt
1 tsk socker
1 msk vetemjöl

Beredning

Havregrynen sköljes, varefter de påsättas att koka i vattnet. Man späder sedan efter hand med mjölken. Då grynen kännes mjuka tillsättes sockret och saltet. En avredning av vetemjöl och litet vatten iröres. Vällingen får ett hastigt uppkok, varefter den hälles upp.

Recept från: Gruvarbetarhustru Hanna Mört, Ställdalen, Ljusnarsberg, Västmanland.
Upptecknat: Den 15 jui 1905 av Annie Beermann (Uppsala 29403:21b)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 04 januari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.