(För 6 personer)
Rom från 2 gäddor
1½ kkp hvetemjöl
1 liter mjölk
1-2 st ägg
Rommen efter tvenne större gäddor lägges i en stadig järngryta och stötes väl med en trästöt. När rommen stötts en stund blandas den med ungefär 1½ kkp hvetemjöl, sönderkrossningen går därigenom lättare. När romkornen är väl sönderstötta utröres blandningen, rom och mjöl, med en liter mjölk och ett eller två ägg. Smeten hälles i en stekpanna och gräddas i god ugnsvärme. Ätes varm.
Recept från: Fru Matilda Johansson, Hagslätt, Ringarum, Östergötland.
Upptecknat: Okänt år av Linnea Lindqvist (Uppsala 29403:24)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer