1 spirlånga (i enklare fall användes stockfisk)
1½ skålpund soda
1½ kanna vatten
Salt
Fisken skäres i bitar och vattenlägges i 3 dagar. Vatten kokas upp med sodan, lagen skummas och silas. Fiskbitarna nedläggas i en handduk och sodaluten slås öfver och får stå i 3 dygn, hvarefter den afslås o friskt vatten påhälles, hvilket ombytes 1-2 gånger om dagen i 5-6 dagar.
När fisken skall kokas nedlägges den i kallt vatten, saltas och får koka till dess den kännes fullt mjuk. Servaras med mjölksås o potatis.
Istället för sodalut användes äfven klar asklut med något soda.
Ätes om julen till middag eller kväll som förrätt.
Recept från: Bonde och torparhem, Od, Västergötland.
Upptecknat: 1897 av Anna Rudbäck. (Uppsala 29403:20)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer