Fisksoppa från Umeå

Ingredienser

(För 7 personer)
1 kg sik
6 kvarter skummjölk
½ kkp risgryn
2 msk hvetemjöl
Litet hackad gräslök

Beredning

Risgrynen sköljas

Och påsättas i kallt vatten, hvari de få koka tills de äro mjuka, under det man späder emellanåt, samt rör från botten. Fisken fjällas och rensas samt skäres i bitar, hvilka nedläggas i grytan innan grynen äro alldeles färdigkokta, hvarefter mjölken tillslås, och allt får koka uppriktigt. En afredning göres af litet af mjölken, som fråntagits, samt hvetemjölet, och soppan får därefter kokas en stund.

Sist tillsättas gräslöken och soppan afsmakas med salt. Serveras varm.

Har man kall, kokt potatis kan man skala dessa och lägga i soppan.

Recept från: Arbetarhustru Anna Forsman, Grisbacka by, Umeå, Västerbotten.
Upptecknat: Den 5 augusti 1901 av Signe Bäckman (Uppsala 29403:19)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 18 december 2020

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.