Fisksoppa från Burträsk

Ingredienser

1 kg gädda
1½ liter vatten
1½ liter mjölk
2 morötter
1 palsternacka
Salt
Några kryddpepparkorn

Beredning

Gösen fjällas, rensas, sköljes, skäres i stycken samt kokas i vatten och mjölk. Salt och kryddpeppar tillsättes och fisken får koka tills fenorna lossna. Sedan tages den upp, befrias från alla mindre ben och skäres i små bitar. Till den silade fiskbuljongen tillsättas de sönderskurna och kokta morötterna och palsternackan, som under tiden kokas i en särskild kastrull. Soppan får nu endast ett kort uppkok och afsmakas om så behöfs med mera salt och peppar. Fiskbitarna tillsättas och soppan är färdig att serveras.

Recept från: Handlanden Jansson, Åsträsk, Burträsk, Västerbotten.
Upptecknat: Den 2 juni 1906 av Magda Burlin (Uppsala 29403:19)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 17 december 2020

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.