Stekt sill med dillsås samt lingonsylt och mjölk från Biskopskulla

Ingredienser

(Middag för 6 personer)
Recept:
1 sill
Rom och mjölke af 6 sillar
½ liter vatten
3 tsk hackad dill
1 msk smör
½ liter mjölk
1 kkp sillspad

Beredning

Tidigt på morgonen lades sillen i kallt vatten. Ett par timmar innan den skulle kokas afhälldes vattnet och nytt vatten påslogs. Därefter rensades sillen och sköljdes väl, samt skars i bitar, mjölken och rommen kokades hel, och påsattes att koka i kokande vatten. När sillen kokat 15 min, aftogs kastrullen och sillen lades upp på en karott med något af sitt spad öfver.

Sås:

Smöret och dillen frästes i en kastrull, mjölet ivispades och mjölken tillsattes. När såsen kokat omkring 10 min tillsattes 1 kkp sillspad. Såsen upphälldes i en såskopp för att sillen ej så lätt skulle skämmas. Serverades tillsammans med potatis och hårdt rågbröd.

Lingonsylten uppblandades med kvarblifven krusbärskräm och åts tillsammans med mjölk och hårdt bröd.

Recept från: Landtbrukare Carl Viktor Medin, Vilsberga by, Biskopskulla, Uppland.
Upptecknat: 17 juli 1900 av Ester Ågren. (Uppsala 29403:17)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 16 december 2020

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.