Kokt gädda med potatis från Jönköping

Ingredienser

(För 4 personer)
1 liter potatis
2 små gäddor (8 hg)
1 msk smör
1 rödlök
1 msk salt
10 kryddpepparkorn
1 tsk hvetemjöl

Beredning

Gäddorna rensas väl och sköljas. Skäras sedan i lagom stora BITAR. Potatisen tvättas, skalas och sköljes. En järnkastrull sättes med litet vatten öfver elden

och häri nedlägges potatisen samt fiskbitarna öfverst. Det skall vara kort spad. En rödlök skalas, skäres i bitar, som brynas i litet af smöret och slås sedan öfver fisken och potatisen. De öfriga kryddorna tillsättas nu jämte smöret och öfverst strör man litet hvetemjöl. Det hela får koka upp vid frisk eld, men lyftes sedan af elden och får småkoka vid sidan af elden, tills potatisen och fisken äro kokta. Då upplägges fisken vackert på ett fat med potatisen rundt omkring. Spadet silas och slås öfver anrättningen.

Recept från: Maria Enander, gift med målargesällen Oscar Enander, Jönköping, Småland.
Upptecknat: Den 2 augusti 1902 av Anna Svensson (Uppsala 29403:15)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 15 december 2020

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.