Kokt ål:
(För 5 personer)
1½ kg ål
3 liter vatten
½ msk salt
4 lagerblad
5 kryddpepparkorn
Ålen flås, rensas och tvättas. Skäres i omkring 5 cm långa bitar, lägges i vattnet och får jämte kryddorna koka i omkring 20 min. Ålspadet silas ifrån och ålen lägges upp.
Ålsoppa:
3 liter af det frånsilade ålspadet
1½ l potatis
5 st morötter
2 palsternackor
1 bit purjolök
1 msk persilja
1 msk vetemjöl
1 dl vatten
Rotsakerna och potatisen ansas och skäres i bitar. Därpå läggas de i ålspadet och få koka tills de äro mjuka. Då tagas de upp och läggas i soppskålen. Soppan afredes med det i vattnet upplösta mjölet och får ett uppkok.
Soppan hälles upp i soppskålen och den finhackade persiljan lägges i. Serveras till den kokta ålen.
Recept från: Arbetarhustru Anna Bondesson, Åhus, Skåne.
Upptecknat: Den 7 augusti 1905 av Ingeborg Andersson. (Uppsala 29403:14)
Kommentar: Ål är en rödlistad art som inte bör fiskas alls.
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer