Kokt ål och ålsoppa från Åhus

Ingredienser

Kokt ål:
(För 5 personer)
1½ kg ål
3 liter vatten
½ msk salt
4 lagerblad
5 kryddpepparkorn

Beredning

Ålen flås, rensas och tvättas. Skäres i omkring 5 cm långa bitar, lägges i vattnet och får jämte kryddorna koka i omkring 20 min. Ålspadet silas ifrån och ålen lägges upp.

Ingredienser

Ålsoppa:
3 liter af det frånsilade ålspadet
1½ l potatis
5 st morötter
2 palsternackor
1 bit purjolök
1 msk persilja
1 msk vetemjöl
1 dl vatten

Beredning

Rotsakerna och potatisen ansas och skäres i bitar. Därpå läggas de i ålspadet och få koka tills de äro mjuka. Då tagas de upp och läggas i soppskålen. Soppan afredes med det i vattnet upplösta mjölet och får ett uppkok.

Soppan hälles upp i soppskålen och den finhackade persiljan lägges i. Serveras till den kokta ålen.

Recept från: Arbetarhustru Anna Bondesson, Åhus, Skåne.
Upptecknat: Den 7 augusti 1905 av Ingeborg Andersson. (Uppsala 29403:14)
Kommentar: Ål är en rödlistad art som inte bör fiskas alls.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 15 december 2020

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.