Surströmming från Njurunda

Ingredienser

1 kanna salt
1 kanna vatten på en fjärding strömming.

Beredning

Sedan den färska strömmingen gälats, hälles den tillika med vattnet och saltet i ett stort trätåg, hvarefter den röres hastigt med båda händerna tills en fradga bildas. Efter detta slås strömmingen med laken i en träkagge eller ”strömmingsfjärding”. Kaggen bommas väl igen med trälock, en säck bredes öfver och får stå i solen under den hetaste tiden, 1 månad, men ända till sex veckor, hvarunder en jäsningsprocess försiggår.

Den anrättas sedan på olika sätt, men ätes helst graf af befolkningen samt äfven stekt i låda. Ett annat sätt som fiskarna gärna använda är, att sedan strömmingen urbenats, lägga den på en tallrik och beströ den med skorpbröd och något smör och sedan sätta tallriken ofvanpå den kokande potatisen ungefär 15 minuter.

Recept från: Bremön, Njurunda, Medelpad.
Upptecknat: Den 3 augusti 1908 av Barbro Wide (Uppsala 29403:11)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 14 december 2020

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.