Sillsoppa från Falsterbo

Ingredienser

(För 6 personer)
½ tjog stor sill
½ l vatten
Salt
1 l mjölk
1 msk smör
2 msk mjöl
1 morot
1 palsternacka
1 purjolök
½ l potatis
1 bukett persilja

Beredning

Sillen rensas och sköljes väl. Den lägges sedan ner i hett, men ej kokande vatten och får koka ½ timme, varpå spadet silas upp. Mjölken kokas upp. Smör och mjöl fräses samman, mjölken spädes på först, sedan spadet. När soppan kokar upp iläggas moroten, palsternackan och purjon, skurna i fina tärningar, samt potatisen, som ej får vara för stor. Soppan får under ständig omrörning koka i 20 min. Den hackade persiljan lägges i soppskålen, soppan hälles upp och serveras genast.

Recept från: Sjömanshustru Johanna Kristersson, Falsterbo, Skåne.
Upptecknat: Den 1 augusti 1909 av Elisabeth Gjertsson. (Uppsala 29403:14)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 14 december 2020

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.