Salt löja med mjölksås från Piteå

Ingredienser

(För 6 personer)
1½ kg löja
Vatten
Några kryddpepparkorn
Till såsen:
2 msk smör
1½ msk hackad lök
½ msk socker
3 msk mjöl
1/3 liter mjölk
Salt

Beredning

Löjan urvattnas och sättes sedan på elden i kallt vatten tillsammans med kryddpepparn och får sakta koka färdig. Fisken tages därefter genast upp.

Sås:

Smör, lök och mjöl sammanfräsas, hvarefter mjölken spädes på, och såsen får koka 10 minuter, då socker och salt tillsättas.

Recept från: Småskolelärarinnan Andrea Callsten, Ankarskatan, Piteå, Norrbotten.
Upptecknat: Den 3 augusti 1903 av Anna Hellgren (Uppsala 29403:12)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 14 december 2020

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.