Laxsoppa från Piteå

Ingredienser

(För 6 personer)
1 kg laxrygg
1½ liter vatten
1½ liter god mjölk
2 msk salt
10 hvitpepparkorn
2 lagerblad
1 kålrot

Beredning

Laxryggen skäres i bitar och påsättes att koka i kallt vatten tillsatt med saltet. Då den kokar upp, skummas den väl, hvarpå kryddorna iläggas och laxryggen får sakta koka med tätt slutande lock omkring 1 timme. Det kokta silas upp, och den erhållna buljongen spädes med mjölken och får ett uppkok, hvarpå laxryggen och den i särskild panna i vatten kokta och i skifvor skurna kålroten jämte rotspadet islås.

Recept från: Småskolelärarinna Emma Berggren, Rönnskär, Piteå, Norrbotten.
Upptecknat: Den 18 juli 1903 av Anna Hellgren (Uppsala 29403:12)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 14 december 2020

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.