”Braxen” (strömmingsrätt) från Njurunda

Ingredienser

(För 4 personer)
20 färska strömmingar
1 msk flottyr
½ kkp salt
½ liter vatten

Beredning

Vattnet och saltet blandas tillsammans. Strömmingen rensas och lägges häri och får ligga 2 timmar. Den upptages sedan och fläkes, utbredes och lägges på bräde med köttsidan uppåt, sättes så i solen och får stå 1-2 tim. Den stekes sedan i flottyr.

Recept från: Fru Maria Mellberg, Bremön, Njurunda, Medelpad.
Upptecknat: Den 6 augusti 1902 av Elsa Larsson (Uppsala 29403:11)
Kommentar: Oklart varför detta sätt att anrätta strömming på, kallades för ”Brax” eller ”Braxen”. Verkar vara en lokal benämning.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 14 december 2020

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.