Ugnsstekt gös eller gädda

Ingredienser och beredning

Gösen fjällas och skäres upp i ryggen, benet uttages och köttet frånskäres, males sedan 3 gånger med lite smör i, stötes i en mortel med lite mjöl, peppar, salt, ägg, grädde, tills färsen bir lagom fast, lägges sedan i gösen, sys samman i ryggen och späckas med fläsk i strimlor om man så vill. Sedan lägges den i en stekpanna (lite vitt vin), salt, vetemjöl, rödt skorpbröd, smör lägges på gösen. Buljong – sky påhälles, sättes sedan i ugnen att steka tills den blir ljusbrun, öses men aktas väl. Serveras med champinjonsås. Färserad gädda på samma sätt.

Recept från: Elsie Anderssons receptsamling, Malmö och Hörby, Skåne, 1905 (Uppsala 34742:3)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 11 december 2020

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.