Gösen fjällas och skäres upp i ryggen, benet uttages och köttet frånskäres, males sedan 3 gånger med lite smör i, stötes i en mortel med lite mjöl, peppar, salt, ägg, grädde, tills färsen bir lagom fast, lägges sedan i gösen, sys samman i ryggen och späckas med fläsk i strimlor om man så vill. Sedan lägges den i en stekpanna (lite vitt vin), salt, vetemjöl, rödt skorpbröd, smör lägges på gösen. Buljong – sky påhälles, sättes sedan i ugnen att steka tills den blir ljusbrun, öses men aktas väl. Serveras med champinjonsås. Färserad gädda på samma sätt.
Recept från: Elsie Anderssons receptsamling, Malmö och Hörby, Skåne, 1905 (Uppsala 34742:3)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer