1 lake (omkr 1½ kg)
1½ msk smör
1 msk salt
2 msk mjöl
2–3 kkp rökt bacon
5 små syltlökar eller ½ citron
Laken begjutes med hett vatten eller doppas i hett vatten varpå det mörka skinnet afskrapas. Härigenom får fisken ett vitt vackert utseende, och köttet blir smakligare, än om laken flås. Härefter skäres fisken upp, rensas och sköljes, vattnet afstrykes väl. Den ingnides med salt, skäres i lagom stora bitar, smöret får sakta fräsa i grytan, fisken lägges i, mjölet strös över, grytan skakas försiktigt, vattnet tillsättes lite i sänder. Fisken får sakta koka med stängt lock tills köttet lossnar från benen. Den skurna löken lägges i innan fisken är fullt färdig. Laken lägges upp, såsen afsmakas med salt och socker, om så fodras. Levern, om den är användbar, kokas särskilt i salt vatten. Den skäres i skivor , likaså den kokta rommen, därmed garneras den upplagda fisken sedan såsen slagits över. Ibland kan man använda citronsaft istället för syltlök.
Recept från: Elsie Anderssons receptsamling, Malmö och Hörby, Skåne, 1905 (Uppsala 34742:3)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer