Strömmingsvälling från Alfta

Ingredienser

1½ liter vatten
6 salta strömmingar
1 kkp vatten
1½kkp kornmjöl
Till redning:
2 dl vatten
2 msk mjöl

Beredning

Strömmingarna vattenlägges några timmar. De kokas sedan i 1½ liter vatten 30 minuter och tas sedan upp. Af 1 kkp vatten och 1½ kkp kornmjöl göres en deg, hvaraf tages klimpar som kokas i spadet några minuter.

Af 2 dl vatten och 2 msk mjöl göres en afredning, som nu vispas i.

Sist skäres strömmingarna i bitar och läggas i vällingen.

Recept från: Arbetaren Anders Andersson, Nordanå, Alfta, Hälsingland.
Upptecknat: Den 2 augusti 1904 av Kerstin Alfving (Uppsala 29403:8)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 11 december 2020

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.