1 liter mjölk
2-3 msk hvetemjöl
1 liter färsk strömming
½ kålrot
2-3 morötter
1 purjolök
1 tsk persilja
1-2 msk salt
En kastrull med kallt vatten påsättes, hvari de i skifvor skurna rotfrukterna iläggas och få halfkoka, då den sköljda, rensade och från ben befriade strömmingen ilägges. Alltsammans får nu koka tills strömmingen är färdigkokt. Nu tillsättes persiljan. En afredning göres af mjölet och mjölken och slås till soppan, hvarefter saltet ilägges och soppan får ett duktigt uppkok.
Denna soppa användes mest sommartiden, ty det finns då god tillgång på färsk strömming. Man kan dock koka soppa på saltad och sedan urvattnad strömming, men den soppan blir ej så god, som den af färsk strömming.
Recept från: Klamparen Lars Larsson, Hudiksvall, Hälsingland.
Upptecknat: 1897 av Maria Pettersson (Uppsala 29403:8)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer