Strömmingssoppa från Hudiksvall

Ingredienser

1 liter mjölk
2-3 msk hvetemjöl
1 liter färsk strömming
½ kålrot
2-3 morötter
1 purjolök
1 tsk persilja
1-2 msk salt

Beredning

En kastrull med kallt vatten påsättes, hvari de i skifvor skurna rotfrukterna iläggas och få halfkoka, då den sköljda, rensade och från ben befriade strömmingen ilägges. Alltsammans får nu koka tills strömmingen är färdigkokt. Nu tillsättes persiljan. En afredning göres af mjölet och mjölken och slås till soppan, hvarefter saltet ilägges och soppan får ett duktigt uppkok.

Denna soppa användes mest sommartiden, ty det finns då god tillgång på färsk strömming. Man kan dock koka soppa på saltad och sedan urvattnad strömming, men den soppan blir ej så god, som den af färsk strömming.

Recept från: Klamparen Lars Larsson, Hudiksvall, Hälsingland.
Upptecknat: 1897 av Maria Pettersson (Uppsala 29403:8)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 11 december 2020

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.