Strömmingssoppa från Enånger

Ingredienser

(För 6 personer)
24 st strömmingar
1½ liter vatten
6 st morötter
6 st potatisar
4 msk mjöl
Salt
4 dl mjölk
Persilja eller gräslök

Beredning

Morötterna och potatisen ansas och skäres i bitar, påsättes med vattnet att koka nästan mjuka, då den urbenade, i halvor skurna strömmingen, ilägges, salt tillsättes och soppan får ett par uppkok, avredes sedan med mjölet utrört i den kalla mjölken, får koka och smaksättes med persiljan/gräslöken.

Denna soppa ätes i allmänhet av fiskarbefolkningen i Helsinglands kustsocknar.

Recept från: Bricken Winlöf, Långvind, Enånger, Hälsingland.
Upptecknat: Den 25 juli 1910 av Gurli Sundin (Uppsala 29403:8)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 11 december 2020

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.