(För 5 personer)
2 st salta sillar
1½ kkp hvetemjöl
Till stekning:
1½ msk fårtalg
Sås:
1 msk fläskfett
1 msk hvetemjöl
½ liter mjölk
1 tsk finhackad gräslök
Potatis:
1½ liter
Den kvällen förut vattenlagda sillen rensades, fläktes och skars i bitar. Pannan upphettades. Däri smältes fårtalgen, hvarpå sillen ilades och stektes vackert gulbrun på båda sidor.
Till såsen smältes fläskfettet i stekpannan, mjölken ihälles och då denna kokat upp ivispades mjölet. Gräslöken lades i och såsen fick koka 8 minuter. Serverades jämte potatis till den stekta sillen.
Recept från: Lantbrukarhustru Anna Eliasson, Kyvik, Släp, Halland.
Upptecknat: Den 21 juli 1902 av Hulda Hellsten (Uppsala 29403:7)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer