(För 5 personer)
2 salta sillar
2 stora morötter
2 liter potatis
1 äggula
10 kryddpepparkorn
Gräslök
1½ liter mjölk
1½ liter vatten
Sillarna öppnas och tages ur och läggas i blöt i vatten, cirka 2 timmar. Skäras sedan i bitar och sättas på att koka i 1½ liter vatten och får så koka i ungefär 10 minuter. Sillbitarna tagas då upp och läggas på ett fat, litet finskuren gräslök strös öfver. Morötterna, skrapade och skurna i strimlor, läggas i spadet. När morötterna äro halfkokta iläggas potatisen, som är skalad och skuren i bitar. Kryddpepparkornen tillsättas. Morötterna och potatisen få så koka tills de bli kokta, ungefär 20 minuter. Därefter tillsättes mjölken och den finskurna gräslöken, hvarefter allt får ett uppkok. En äggula vispas i soppskålen och soppan påhälles under vispning. Sillbitarna lägges ner i soppan, hvilken nu är färdig att servera.
Recept från: Lantbrukaren Johan Johansson, Strandvik, Halmstad, Halland.
Upptecknat: Den 4 juli 1906 av Ida Boldt- Christmar (Uppsala 29403:7)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer