(För 6 personer)
½ kg kabeljo
1½ liter vatten
2 kkp mjölk
2 ägg
1 msk socker
1 tsk peppar
1 msk smör (till formen)
Kabeljon vattenlägges i ett dygn. Påsättes i lagom mycket vatten; då den är färdigkokt hackas den fint. Risgrynen förvällas i 1½ liter vatten; gröten upphälles i ett fat att kallna, hvarpå den hackade fisken, mjölken, äggen, sockret och saltet tillsättes och omröres. En form smörjes och blandningen ihälles.
Kokas i vattenbad 2 timmar.
Recept från: maskinisten Gustaf Sundfelt, Hammarby, Ovansjö, Gästrikland.
Upptecknat: Den 9 augusti 1900 av Thyra Folin (Uppsala 29403:6)
Kommentar: Kabeljo/kabiljo Torskfisk, vanligen långa, som är fläkt, saltad i kar och lätt torkad.
Namnet är ursprungligen holländskt. Kabeljo var förr en vanlig rätt.
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer