Gillesoppa

Ingredienser och beredning

En bit svinkött, en bit oxkött, en höna kokes med salt och peppar. En kopp risgryn kokes i en panna tills de äro möra, dessa slås sedan i soppan sedan den först blifvet silad, salt socker efter smak, soppan får nu ett uppkok. Serveras med sviskon som äro kokade i vatten, vattnet slås i soppan för att ge den färg.

Serveras med klimpar som tillagas på följande sätt: 4 hela ägg vispas, lite socker, ett halft stop stötta skorpor, lite kardemumma, hvarefter det blandas så att det blir en lagom gröt. En servett smörjes med smör, smeten dithälles, bindes, kokar en timme, skäres i fyrkantiga bitar, serveras till soppan, även sviskon och kött i bitar.

Recept från: Elsie Anderssons receptsamling, Malmö och Hörby, Skåne, 1905 (Uppsala 34742:3)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 11 december 2020

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.