Ålsoppa (skånsk) från Östra Karup

Ingredienser

2 kg ål
Salt
Några kryddpepparkorn
1½ liter vatten
1 liter småpotatis
5 stora morötter
½ liter mjölk
1½ msk vetemjöl
Serveras med svensk senap

Beredning

Ålen flås, rensas, sköljes och tvättas väl, skäres i bitar och sättes på i varmt vatten med pepparn, saltas. Potatisen och morötterna kokas i saltat vatten. Kokta läggas de i soppskålen. Ålen tages upp. Spadet avredes med det i mjölken utrörda vetemjölet och hälles i soppskålen. Ålen ätes med senap.

Svensk senap: 2 msk senapsfrö males med vatten och smaksättes med 2 tsk socker och ½ tsk salt.

Recept från: Mjölnarmor Ester Pettersson, Gropmöllan, Östra Karup, Halland.
Upptecknat: Den 9 augusti 1912 av Ebba Cederwall (Uppsala 29403:7)
Kommentar: Ål är en rödlistad art som inte bör fiskas alls.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 11 december 2020

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.