Strömmingssoppa/strömmingssö från Gävle

För 7 personer

Ingredienser
1 liter vatten
1/3 liter mjölk
3 morötter
5 stora potatisar
4 kast strömming
1 purjolök
1 msk salt
2 skedblad hvetemjöl
1 msk smör
2 tsk hackad gräslök

Beredning
Vattnet får koka upp, därpå iläggas de skalade, i bitar skurna potatisarna samt de likaledes skurna morötterna. När detta fått koka en stund ilägges strömmingen, som bör vara väl rensad och sköljd samt skuren i bitar. Därefter ilägges den skurna purjolöken samt gräslöken. Af mjölet och mjölken göres en afredning, som ivispas, när potatisbitarna och strömmingen äro kokade. Sist ilägges smöret, hvarefter soppan afsmakas med saltet.

Strömmingssoppa eller ”strömmingssö” är en bland fiskare omtyckt rätt, som ätes tillsammans med smörgås och anses som mycket ”vislig” mat.

Recept från: Arbetarhustru Lotta Jansson, Fiskeläget Nyvall, Gävle, Gästrikland
Upptecknat: Den 7 augusti 1899 av Anna Hedin (Uppsala 29043:6)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 10 december 2020

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.