Surströmming i ugn från Härnösand

Beredning
En långsmal bleckplåtsform smörjes väl med bara smör samt beströs med skorpsmulor. Surströmmingen tages derekt ur kaggen, en och en i sänder, utan någon behandling, ställes med buken ner och ryggen upp, tätt intill varandra, hela bottnen full. Därefter lägges ett tät lager av holländsk vit lök eller stor sk Charlottenlök (röd) skivad i riktigt tjocka skivor, därefter strös ett tunt lager skorpsmulor samt ganska mycket vitpeppar (krossad) sedan några klickar smör – ju mer dess bättre. Så ställdes ett varv surströmming på sätt som förut, därefter lökskivorna osv tills formen blev nära nog full då lades över det sista löklagret. Några matskedar smör i stora klickar och över detta ett ganska tjockt lager skorpmjöl. Insättes i god värme. Och gräddades tills allt var väl genomsmält och en vacker gulbrun färg överst angav att anrättningen var färdig.

Upptecknaren av detta började grädda i vattenbad för att slippa, möjliga, obehag för ugnen, genom att strömmingen möjligen kokade över. Obs! Det var i så fall lättare att ta detta i vattnet, än att göra stekugnen ren.

Smöret och skorpmjölet i förening med den lag som fastnat på varje strömming bildades tillsammans en simmig sås. Obs! Strömmingen i sig själv verkade lika mycket kokt som stekt. Mängd ungefär till 5-6 personer: en form på 1 liter men ofta blev det lite över som åts kall, till smörgås nästa mål.

Obs. Nylagad serverades den med råskalad potatis.

Recept från: kronolänsman Carl Arvid Östergren (född 1844) i Härnösand, Ångermanland
Upptecknat: 1957 av Alma Nilsson (Uppsala 23491)

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300
  Uppdaterad 09 december 2020

  INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

  Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


  Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.