För 4 personer
Ingredienser
1 kg abborrar = 8 små abborrar
8 små stötta skorpor
2 msk smör
1 msk kryddpepparkorn
1 msk salt
1 liter vatten
1 liten knippa persilja
1 liter potatis
Beredning
Abborrarna fjällas, rensas och sköljas väl. En matsked af smöret, lägges i botten af en kastrull, det andra fördelas mellan fiskhvarfven och ovanpå jämte skorpbrödet, kryddpepparkornen och den hackade persiljan. Kallt vatten påhälles, så att det står öfver abborrarna. De få långsamt koka omkring 15 minuter.
Potatisen sättes på i kallt saltadt vatten och får koka, tills den känns mjuk, cirka 20 minuter.
Recept från: Jordbrukardotter Hållbus Anna Persdotter, Utmeland, Mora, Dalarna
Upptecknat: Den 22 juli 1902 av Mejt Skeri (Uppsala 29403:3b)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer