Ingredienser
3 lit rå potatis
9 kkp kornmjöl
½ lit mjölk
Vatten
Salt
Beredning
Potatisen sköljes mycket väl (skalas ej), rifves samt uppblandas med mjölken, hvarefter inarbetas 8 kkp mjöl till en fast deg. Denna utbakas i resten af mjölet till runda kakor ca 2 cm tjocka och 1 dm i genomskärning, hvilka nedläggas i salt kokande vatten och få ligga ½ timme.
Ätes med kallt smör (eller stekt fläsk) till middag och uppstekt till frukost och aftonvard.
Recept från: Hos bonden Zakris Ersson, Tafvelsjö, Umeå, Västerbotten
Upptecknat: 1898 av Ellen Hellström (Uppsala, 29403:19)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer