För 3 personer
Ingredienser
2 lit potatis
Rågmjöl
Salt
Till flottsåsen:
Fläsk
Hvetemjöl
Vatten
Beredning
Potatisen sköljes, skalas och rifes. I den rifna potatisen nedröres så mycket rågmjöl, att det blir en ganska hård smet. Salt tillsättes efter smak. Sedan formas med sked små klimpar, hvilka får koka ungefär ½ tim i saltadt vatten. De ätas med flottsås eller lingon och grädde.
Till flottsåsen skäres fläsket i tärningar, som brynes. Litet mjöl iröres och vatten påspädes, tills såsen är lagom tjock.
Recept från: Knekthustrun Augusta Prins, Grönhögs grenadiertorp, Furingstad, Östergötland
Upptecknat: 1903 av Elisabet Hansson (Uppsala, 29403:24)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer