Ingredienser
2 lit rå potatis
4 kkp hvetemjöl
1 kkp god mjölk
1 ägg
Salt
Beredning
Potatisen sköljes, skalas, rifves och silas genom durkslag. Det från silade vattnet får stå en stund, hvarunder det ”mjöl" (potatismjöl = stärkelse) som följt med, sjunker till bottnen. Detta potatismjöl upptages då och blandas med den rifvna potatisen och de öfriga ingredienserna, till en deg. Af degen formas runda bullar, hvilka nedläggas i saltadt och kokande vatten. De böra koka en half timme. Ätas med kallt smör till middag. Uppstekt till frukost. Af folket vanligen mycket omtyckt.
Recept från: Bonddotter Maria Isaksson, Svartbyn, Boden, Överluleå, Norrbotten
Upptecknat: 1898 av Ingrid Bosæus (Uppsala, 29403:12)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer