Beredning
Till en skäppa krossad malt tillsättes 20 kannor kokande vatten och det får stå och dra i 8 tim. Det silas sedan och vörten kokas ihop i 2 tim. Jäst tillsättes på en brödbit. Det slås på ankare och får minst stå en månad eller längre i frisk källare. Det är då starkt som porter och surnar aldrig. Av namnet framgår att det bryggs i mars, då det skulle vara den bästa tid för att det ej skall surna.
Recept från: Mathilda Ågren, Töllsjöholm, Töllsjö, Västergötland
Upptecknat: Av Elsa Nilsson (Uppsala, 29403:20)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer