Ingredienser
8 lit mjölk
1½ tkp mjöl
20 öre ostlöpe
Beredning
Mjölet utröres med något av mjölken och däri hälles löpet. Den övriga mjölken värmes så den kännes ljum och redningen slås i. Så fort det skär sig, lyftes det av elden. Osten samlas upp och lägges i en form. Något vassla får följa med. När det stått ett par minuter vändes kakan och lägges i en smord form vari den gräddas När kakan kallnat skäres den i skivor, som brynas i smör och serveras med socker.
Recept från: Maria Carlsson, Mariedal, Herrljunga, Västergötland
Upptecknat: Av Ella Forssander (Uppsala, 29403:20)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer