Beredning
Särskilt i Bua var sötostkokningen om midsommar tradition. Man kokade stora satser på 40-50 l mjölk. Vanligen ägde detta kok rum dagen innan midsommar. Man värmde mjölken till lagom värme i pannmur eller stor kittel. Mjölken skall ej vara pastöriserad. Sedan löplades den med 3 msk löpextrakt till 25 l mjölk, 5 msk till 50 l mjölk. När mjölken är stannad (ystad) vispas massan så noga att ej några större ostklumpar finns i vasslan. Detta arbete var noga. Sedan skall ostmassan koka upp under omrörning. Man eldar försiktigt. Koket brukar ta 8-9 timmar. Under tiden passas ostmassan noga med omrörning. När vasslan är i det närmaste inkokt i ostmassan avredes med socker, äggulor och mjöl. Kokas en liten stund efter redningen. Upphälles på stora, flata fat och serveras kall.
Till en sats på 25 l mjölk tar man 6-8 äggulor, socker efter smak och något vetemjöl.
Recept från: Värö, Halland
Upptecknat: 1973 av Judith Johansson (Lund, 13016)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer