Beredning
12 liter mjölk ystas. När ostmassan har runnit av i ostduken rives den och lägges i ett fat. Något grädde tillsättes. 12 ägg och socker efter smak vispas kraftigt och tillsättes ostmassan. Som smakämne tillsättes något kardemumma. Bakas i ugn tills den är genombakad och vackert gulbrun 1 timme. Värmes något vid serveringen. Saftsås eller sylt eller kanelsås till.
Denna sk pannost var en vanlig förnings-ostkaka, men till en stor tillställning kanske satsen gjordes större. Ostkakan serverades på stora, runda porslinsfat sk ”pannekage-fad” = pannkaksfat.
Recept från: Värö, Halland
Upptecknat: 1973 av Judith Johansson (Lund, 13016)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer