Ingredienser
3 kannor mjölk
Löpe
Beredning
Mjölken hälls i en panna och får stå tills den blir lagom varm. Då lägges löpen uti och det hela får koka 2-3 timmar tills mjölken har löpt ihop och osten fått en ljusbrun färg.
Sötosten serveras tillsammans med vasslan eller med god mjölk.
Recept från: Erik Jonsson, bonde i Vesterhiske by, Umeå, Västerbotten
Upptecknat: 1906 av Ruth von Alm (Uppsala, 29403:19)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer