För 9 personer
Ingredienser
2 kannor nymjölk
1 tesked ostlöpe
Beredning
Mjölken slås i en gryta och uppvärmes något, men får ej vara för varm, däri tillsättes 1 tsk ostlöpe, hvarefter omröres väl. Efter ½ timme har mjölken ystat sig, då lyftes grytan på elden och får sakta koka omkring 2 timmar, hvarunder man försiktigt rör från botten då och då, att ej osten brännes vid. Sedan osten fullständigt afskiljts från vasslan, aflyftes grytan och soppan afsmakas med socker och salt. Serveras varm, men kan också serveras kall.
(Nämnda rätt är mycket vanlig i Norrlands landsbygd, användes egentligen i förmögnare hem.)
Recept från: Hos bondeenkan Kristina Bygdén, Innertafleby, Umeå, Västerbotten
Upptecknat: 1901 av Signe Bäckman (Uppsala, 29403:19)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer