Ingredienser
5 l skummjölk
1 l sur mjölk
1 ägg
2 msk sirap
Till formen: 1 msk smör
Beredning
Skummjölken kokas upp. Ägget och den sura mjölken vispas tillsammans och röres ned i den kokande mjölken. Den får åter koka upp och får sedan stå en stund på spisen för att osten skall samla sig, hvarpå den hälles upp i durkslag och vasslan får afrinna. Osten röres ut med sirapen och litet af vasslan. En form smörjes med smör och osten packas ned i den och får grädda ung 20 min, hvarpå den stjälpes upp och får kallna.
Recept från: Bonddottern Olga Ericksson, Spånga Torstuna, Uppland
Upptecknat: 1906 av Maria Thorsell
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer