Ingredienser
15 l silad mjölk
1 msk löpe
Beredning
Mjölken ljummas (får ej bli för het ty då blir osten seg), löpet röres i och ostkitteln får stå vid sidan af spisen en stund tills man ser att mjölken stannat. Då ställer man kitteln åter öfver elden, och ostmassan får sakta koka 7-8 timmar under det man försiktigt rör i kitteln, så att osten ej bränns vid men ej heller röras sönder för mycket. Osten är färdig när vasslen fullständigt kokat in men får dock ej koka så länge att den blir hård. Denna ost pressas ej i form utan brukar serveras som den är i ganska stora klimpar. Till färgen är den gulbrun.
Sötost brukar mycket användas på bondkalas.
Recept från: Beredd af Hanna Svedberg, Svärdsjö, Dalarna
Upptecknat: 1912 av Tua Wilhelmsson (Uppsala, 29403:3b)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer