Ingredienser
3 kannor skummjölk
1 l kärnmjölk
Beredning
Mjölken påsättes. När den kokar upp, ivispas kärnmjölken. Detta får nu koka i 4-5 tim, eller tills det blir tjockt och osten fått en gulbrun färg. Rätt mycket spad måste finnas kvar, ty detta drar sig sedermera in i osten. Hvardags- och kalasmat. Ätes alla tider om året till frukost eller som förrätt till middagen.
Recept från: Bondehus i Ods socken, Västergötland
Upptecknat: 1897 av Anna Rudbäck (Uppsala, 29403:20)
Kommentar: Kärnmjölken måste komma från syrad grädde som har kärnats tlll smör Om inte grädden är syrad eller självsurnad ystar sig inte mjölken.
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer