Ingredienser
2 kg messmör
3 kannor vatten eller skummjölk
Rågmjöl
1 msk salt
5 öre jäst
Beredning
Messmöret och saltet löses i ljumt vatten, varefter det silas. Arbetas så ned mjölet till en hård deg och jästen tillsättes. Degen får stå till följande dag, då den tas upp och arbetas på bakbordet. Bakas ut till ganska stora, runda bullar, i så litet mjöl som möjligt. Får jäsa. Gräddas i ej för stark ugnsvärme. Penslas med sirapsvatten.
Recept från: Stöde, Medelpad
Upptecknat: 1915 av Signe Hellzén (Uppsala, 29403:11)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer