Ingredienser
5 lit mjölk
1 msk sur mjölk
1½ tsk salt
Hackad gräslök
Beredning
Mjölken blandas med (löpet eller) den sura mjölken. Sättes sedan på elden att koka upp, då ostämnet utfälles i småflockar. De tas upp, lägges på fat och får kallna något, sedan iblandas saltet och den hackade gräslöken. Lägges sedan i trä- eller porslinsburk att förvaras på kallt ställe. Ätes till smörgås, många gånger istället för smör.
Recept från: Lagat av hustrun Kristiansson, Danielsänget, Orsa Dalarna
Upptecknat: 1911 av Hildegard Hilde (Uppsala, 29403:3b)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer