Ingredienser
10 l sötmjölk
1 tsk ostlöpe
Socker
Några kardemummor
Till avredning:
3 ägg
½ lit grädde
Beredning
Mjölken hälles i en kopparkittel och sättes på spisen, tills den blir ljum. Då tillsättes ostlöpen. Får så stå en stund tills det löpnat ihop. Man rör så duktigt om och häller av vasslen. Sätter så rörosten över elden att koka i 3 tim. Man får röra om då och då. Så rör man ned avredningen, massan får koka upp och rörosten är färdig. Används som smörgåsmat.
Recept från: Stöde, Medelpad
Upptecknat: 1915 av Signe Hellzén (Uppsala, 29403:11)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer