Ingredienser
Grädde
Hvetemjöl
Salt
Beredning
Söt grädde hälles i en kastrull och får koka upp. Den får koka några minuter, hvarpå man ivispar hvetemjöl, tills det blir som en vanlig gröt. Den får koka några minuter, hvarpå man ivispar hvetemjöl, tills det blir som en vanlig gröt. Den får sedan under vispning koka, tills den släpper pannan och smöret börjar glittra fram vid kanterna. Saltas och ätes till mjölk.
Denna rätt förkommer blott i sätrarne och anses som en stor raritet.
Recept från: Dalby, Värmland
Upptecknat: 1897 av Anna Otterborg (Uppsala, 29403:18b)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer